Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Μύθοι και Ερωτήσεις για την Τριχόπτωση Μέρος 2ο

Γράφει ο Χριστόφορος Τζερμιάς | Δερμαοτολόγος – Αφροδησιολόγος | tzermias.grΗ κληρονομικότητα είναι αιτία τριχόπτωσης;Ναι, μόνο για τη συνήθη ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωσης είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες. Η γενετική προδιάθεση δεν είναι συνήθως απλή και ξεκάθαρη υπόθεση. Γενετικές πληροφορίες παίρνουμε και από τους δύο γονείς μας, όχι μόνο από τον πατέρα.
Συχνά όμως παρατηρώντας και συλλέγοντας πληροφορίες για τους γονείς ή και τους παππούδες του ενδιαφερόμενου, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της τριχόπτωσης - πολύ σημαντικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της. Εάν κάποιος έχει φαλακρό πατέρα και αρχίζει να χάνει μαλλιά σε μικρή ηλικία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δυστυχώς έχει προδιαγεγραμμένο μέλλον στο θέμα της τριχόπτωσης. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν μας δίδει τις σημαντικές πληροφορίες που θέλουμε για την τελική έκταση του προβλήματος, ούτε για το ρυθμό εξέλιξης. Απαιτείται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση του γιατρού για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.


Είναι δυνατόν ο πατέρας μου να έχει περισσότερα μαλλιά από εμένα;Βεβαίως, αν εσείς έχετε πάρει την κληρονομική προδιάθεση από το μέρος της μητέρα σας. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, ότι αδελφοί, έχουν μεταξύ τους εντελώς διαφορετική συμπεριφορά στο θέμα της τριχόπτωσης. Π.χ. ο ένας εντελώς φαλακρός και ο άλλος κανένα πρόβλημα.


Μετά από δίαιτα άρχισε έντονη τριχόπτωση, είναι επικίνδυνο;Εξαντλητικές δίαιτες χωρίς ιατρική παρακολούθηση, προκαλούν μεγάλες και αιφνίδιες ελλείψεις στον οργανισμό σε ζωτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της τρίχας, όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία κλπ. Η τρίχα είναι το πλέον ταχέως αναπτυσσόμενο όργανο στο σώμα και έχει τεράστιες ανάγκες από αυτά τα στοιχεία. Φυσικό επακόλουθο λοιπόν είναι η γρήγορη μετάβαση από την αναγενή στη τελογενή φάση, και μεγάλη τριχόπτωση. Κάποιες φορές η διαδικασία αυτή αποτελεί και το έναυσμα για να εμφανιστεί και άλλη μορφή τριχόπτωσης που προϋπήρχε και απαιτείται προσεκτική διάγνωση και θεραπεία.


Οι τρίχες μου είναι πολύ λεπτές. Μπορώ να κάνω κάτι να τις δυναμώσω; 
Το πάχος της τρίχας είναι γενετικά προκαθορισμένο και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για κάθε άνθρωπο, που δεν μπορεί να αλλάξει, όπως το χρώμα των μαλλιών ή των ματιών, το ύψος του κλπ. Με την κατάλληλη φροντίδα όμως μπορούμε να κάνουμε τις τρίχες να φαίνονται και να είναι παχύτερες.
Το πάχος της τρίχας είναι πολύ σημαντικό και καθορίζει τις συνέπειες του αραιώματος καθώς και το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών. Διπλασιάζοντας το πάχος της τρίχας τετραπλασιάζουμε των όγκο των μαλλιών.


Χρησιμοποιώ μια συνταγή της γιαγιάς μου από το χωριό με φυτικά συστατικά για την τριχόπτωση. Θα μου κάνει καλό;Στη λαϊκή παράδοση όλων των κοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπάρχουν μαγικές συνταγές για την τριχόπτωση, που συνήθως περιέχουν ότι είναι πολύτιμο για την συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Στην Αφρική χρησιμοποιείται το κέρας του ρινόκερου, στην Ασία εκχυλίσματα που παράγονται από σπάνια φίδια, στην Ελλάδα πράσινο σαπούνι από λάδι ελιάς κλπ. Το γεγονός ότι περιέχει φυσικά συστατικά δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι κάνει καλό στα μαλλιά ή το δέρμα. Η διάγνωση του είδους της τριχόπτωσης, από ειδικούς, η κατάλληλη αγωγή και η τακτική ιατρική παρακολούθηση με την απαραίτητη εξατομίκευση της θεραπείας είναι η απάντηση στο θέμα.


Όταν ήμουν μικρός, ο κουρέας μου αραίωνε τα μαλλιά για να μπορέσω να χτενιστώ και τώρα χρειάζομαι ειδικό χτένισμα για να καλύψω το αραίωμα.Φυσιολογικά τον μεγαλύτερο αριθμό τριχών τον αποκτούμε σε ηλικία 18 ετών. Αντίστοιχα ένας άνδρας ηλικίας 60 ετών, χωρίς πρόβλημα στα μαλλιά του, έχει μόλις το 40% των τριχών που είχε νέος. Οι απαιτήσεις σε μαλλιά ενός ανθρώπου αλλάζουν με την πάροδο της ηλικίας.
Ο στόχος μας λοιπόν στο θέμα της τριχόπτωσης είναι να διατηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα δικά σας μαλλιά και να μην αφήσουμε να δώσετε ποτέ την εικόνα του φαλακρού προσαρμοζόμενοι παράλληλα στην φυσική εξέλιξη της ηλικίας.
Η ακμή στην εφηβεία , η λιπαρότητα των μαλλιών και η τριχόπτωση είναι συχνές εκδηλώσεις των ανδρικών ορμονών στο σώμα. Συνήθως όταν συνυπάρχουν και οι τρεις είναι ένδειξη αναμενόμενης μεγάλης τριχόπτωσης. Απαιτείται χωριστή αντιμετώπιση για κάθε μία κατάσταση. Διορθώνοντας μία δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε και την άλλη.
Η έμμηνος ρύση (περίοδος), συνήθως δρα προστατευτικά για τα μαλλιά μιας γυναίκας. Τα οιστρογόνα - θηλυκές ορμόνες - που κυκλοφορούν όσο διάστημα υπάρχει περίοδος σε μια γυναίκα καλύπτουν την βλαπτική δράση των ανδρογόνων που επίσης έχει. Στην εμμηνόπαυση μειώνονται τα οιστρογόνα και τα μαλλιά εκτίθενται στα ανδρογόνα με αποτέλεσμα να αρχίζει η ανδρικού τύπου τριχόπτωση στις γυναίκες εκείνες που έχουν και την κληρονομική προδιάθεση.
Η ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωση δεν είναι το μόνο είδος τριχόπτωσης στις γυναίκες, η σωστή διάγνωση, για άλλη μια φορά, είναι το κλειδί για την σωστή αντιμετώπιση.


Είναι άρρωστος κάποιος (-α) που χάνει τα μαλλιά του (της);Οι περιπτώσεις παθολογικής τριχόπτωσης που είναι εκδήλωση οργανικού προβλήματος στον οργανισμό ενός ανθρώπου είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Για εμάς κάποιος (-α) που ενδιαφέρεται για την αισθητική του (της) δεν είναι ασθενής, περίεργος ή ματαιόδοξος. Είναι απολύτως φυσιολογική και δικαιολογημένη η αντίδραση ενός ανθρώπου που δεν ικανοποιείται από την εικόνα του καθρέπτη του, βλέποντας τα σημάδια του χρόνου. Πολλές φορές η φύση είναι ιδιαίτερα άδικη σε νέους ανθρώπους που τους κάνει να δείχνουν μεγαλύτεροι από ότι πραγματικά είναι.


Είμαι 40 ετών και έχω χάσει κάποια μαλλιά θα πρέπει να θεωρήσω ότι η τριχόπτωση ολοκληρώθηκε;Γενικά δυστυχώς, όχι. Ο ρυθμός εξέλιξης της τριχόπτωσης είναι ατομικό χαρακτηριστικό κάθε ανθρώπου. Επίσης δεν είναι σταθερός στην διάρκεια της ζωής μας. Μπορεί να υπάρχουν περίοδοι σταθερότητας και σε άλλη φάση έντονη τριχόπτωση. Γεγονός είναι ότι όσο νωρίτερα ξεκινά η τριχόπτωση τόσο πιο γρήγορα εξελίσσεται. Έτσι ένα άτομο που έχει ήδη τριχόπτωση στα 18 του είναι σχεδόν βέβαιο ότι στα 25 του περίπου θα είναι φαλακρός αν δεν κάνει κάτι. Μετά τα 40 συνήθως ο ρυθμός εξέλιξη μειώνεται χωρίς όμως να υπάρχουν κανόνες στο θέμα αυτό.


Γιατί χάνω τα μαλλιά μου μόνο από το πάνω μέρος του κεφαλιού;Στη περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μόνο οι θύλακες των τριχών στο μπροστά και πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής είναι ευαίσθητοι στη βλαπτική δράση των ανδρικών ορμονών για τα άτομα εκείνα που έχουν την κληρονομική προδιάθεση. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ακόμα και σε προχωρημένες βαθμίδες τριχόπτωσης υπάρχει μια ζώνη μαλλιών που παραμένει υγιής ( ζώνη σταθερής τριχοφυίας). Είναι αυτά ακριβώς τα μαλλιά που εκμεταλλευόμαστε και μεταφέρουμε στην μεταμόσχευση μαλλιών, για αυτό ακριβώς το λόγο δεν πέφτουν ποτέ και είναι μόνιμα, καθώς ακολουθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και στη περιοχή που τα τοποθετούμε.


Το κεφάλι μου έχει αρχίσει να «φεγγίζει» σε κάποια σημεία. Πόσες τρίχες έχω χάσει τελικά;Είναι γνωστό από κλινικές μελέτες ότι για να γίνει εμφανές ένα μικρό αραίωμα σε μια περιοχή του τριχωτού θα πρέπει να έχει ήδη χαθεί το 50% των τριχών στη περιοχή. Βέβαια και άλλοι σημαντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως το πάχος, το μήκος και η υφή της τρίχας, το χρώμα του δέρματος κλπ. Γενικά υπάρχουν πολύ μεγάλες ανοχές στην αισθητική μας, όταν χρειάζεται να χαθούν οι μισές τρίχες σε μία περιοχή για να εντοπίσει απλά το πρόβλημα ο ενδιαφερόμενος. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό στην αποκατάσταση του προβλήματος και καθορίζει τους στόχους μιας θεραπείας στα μαλλιά.


Έχω ένα μικρό αραίωμα στη κορυφή του κεφαλιού. Θα χάσω τα μαλλιά μου και μπροστά;Είναι αρκετά σπάνιο ένα πρόβλημα τριχόπτωσης να παραμείνει εντοπισμένο μόνο στη κορυφή. Συνήθως είτε επεκτείνεται σταδιακά προς τα εμπρός, είτε αρχίζει αργότερα η τριχόπτωση και μπροστά αφήνοντας ακέραια την ενδιάμεση ζώνη μαλλιών. Το είδος της εξάπλωσης της τριχόπτωσης όπως και ο ρυθμός εξέλιξης της αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και απαιτεί ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία από τον ειδικό για να το καθορίσει.


Έχω ένα σημάδι στο κεφάλι μου από μικρός, που φαίνεται. Μπορώ να το διορθώσω;Ουλές από τραυματισμούς, εγκαύματα ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις όπως π.χ. Face lifts αντιμετωπίζονται άριστα με την μεταμόσχευση μαλλιών. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτούνται πάντα δύο στάδια καθώς το δέρμα στο οποίο τοποθετούνται τα μοσχεύματα δεν είναι υγιές και πρέπει να επιτυγχάνεται σταδιακά η επιθυμητή πυκνότητα.


Βλέπω συνέχεια διάφορα θαυματουργά φάρμακα να κυκλοφορούν κατά καιρούς. Πόσο μπορώ να τα εμπιστεύομαι;Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες "θεραπείες", που συνήθως υπόσχονται θαύματα. Ο στόχος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα η τσέπη του καταναλωτή, στηριζόμενοι στην ευπιστία και την λαχτάρα όλων να αποκτήσουν ή να μη χάσουν τα μαλλιά τους.
Μόνο ιατρικά αποδεκτές, τεκμηριωμένες και δοκιμασμένες μέθοδοι, εφαρμοσμένες από ειδικούς, μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.Διαβάστε εδώ το 1ο μέρος