Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Μύθοι και Ερωτήσεις για την Τριχόπτωση Μέρος 1ο

Γράφει ο Χριστόφορος Τζερμιάς | Δερμαοτολόγος – Αφροδησιολόγος | tzermias.gr


Το ξύρισμα δυναμώνει τα μαλλιά;
Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Το ζωντανό κομμάτι της τρίχας - ο θύλακας της- που καθορίζει την ανάπτυξη ευρίσκεται κάτω από το δέρμα, παίρνει δε όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Η τρίχα μεγαλώνει από μέσα προς τα έξω. Η ίδια η τρίχα δεν περιέχει ζωντανά συστατικά. Κόβοντας την τρίχα δεν παρεμβαίνουμε στον κύκλο ανάπτυξης της. Πολλοί οδηγούνται στο ξύρισμα για αισθητικούς λόγους - να μη φαίνεται η διαφορά ανάμεσα στο αραίωμα και τα υπάρχοντα μαλλιά - και για κανένα άλλο λόγο. Το κλάδεμα μπορεί να δυναμώνει τις ρίζες ενός φυτού αλλά δεν ισχύει το ίδιο στις τρίχες.


Το κράνος ή το καπέλο ρίχνει τα μαλλιά;
Παλαιότερα υπήρχε ο διαδεδομένος μύθος ότι το καπέλο ή το κράνος στο στρατό μείωνε την κυκλοφορία του αίματος και έτσι έπεφταν τα μαλλιά. Γεγονός που δεν ισχύει, καθώς η παροχή αίματος στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής είναι πάντα πλούσια και εξαρτάται από τον αριθμό των τριχών που καλείται να θρέψει.
Είναι όμως γεγονός ότι καταστάσεις stress, όπως η κατάταξη στο στρατό ενός νέου ανθρώπου μπορούν να πυροδοτήσουν τη διαδικασία τριχόπτωσης. Έτσι πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε νέους που τελειώνοντας την θητεία τους έχουν σαφώς λιγότερα μαλλιά. Δεν ευθύνεται βέβαια γι' αυτό ο στρατός. Απλά ξεκίνησε η τριχόπτωση με την θητεία τους.
Γενικά ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το άγχος έχουν σαν συνέπεια και την εμφάνιση τριχόπτωσης σε μικρότερη ηλικία γεγονός που είναι επιστημονικά βεβαιωμένο. Αναλογιστείτε, όλοι οι στρατιωτικοί είναι φαλακροί;!!!


Το συχνό λούσιμο κάνει κακό στα μαλλιά;
Ακριβώς το αντίθετο. Το συχνό λούσιμο απομακρύνει παράγωγα των ανδρογόνων που εκκρίνονται από τον σμηγματογόνο αδένα στο κανάλι της τρίχας και τελικά απορροφούνται από τον ίδιο το θύλακά της - εφ' όσον παραμείνουν για πολύ, με αποτέλεσμα άμεση βλαπτική δράση σε αυτόν. Επομένως το λούσιμο κάνει καλό στη τριχόπτωση. Αν πρόκειται να πέσει μια τρίχα, η απλυσιά δεν πρόκειται να την κρατήσει στη θέση της. Εκτός των άλλων, λουσμένα και περιποιημένα μαλλιά δείχνουν περισσότερα.


Το νερό που χρησιμοποιώ στο λούσιμο είναι πολύ σκληρό και έχει άλατα. Είναι πρόβλημα;
Σημασία έχει το καλό και συχνό λούσιμο και όχι το είδος του νερού που χρησιμοποιείται. Η ποιότητα του νερού καθώς και το είδος του σαμπουάν σχετίζεται με τον όγκο των μαλλιών που προκύπτει και το πόσο καλά απομακρύνονται οι ρυπαρές ουσίες. Δεν έχει όμως καμία σχέση με την τριχόπτωση.


Η λιπαρότητα των μαλλιών προκαλεί τριχόπτωση;
Πολύ συχνά συνυπάρχει λιπαρότητα μαλλιών και δέρματος με τριχόπτωση. Συνήθως οφείλεται στον ίδιο παράγοντα, που είναι οι ανδρικές ορμόνες, οι οποίες προκαλούν και υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Αποτελούν όμως δύο χωριστές καταστάσεις και απαιτούν διαφορετική αγωγή. Αντιμετωπίζοντας τη λιπαρότητα δεν λύνεται το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Τελικά η λιπαρότητα των μαλλιών δεν είναι αίτιο τριχόπτωσης.


Οι βαφές και ο στεγνωτήρας (πιστολάκι) των μαλλιών προκαλούν τριχόπτωση;
Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις διάφορες βαφές των μαλλιών καθώς και η θερμότητα από τον στεγνωτήρα μπορούν να κάψουν και να ταλαιπωρήσουν την ίδια την τρίχα. Δεν είναι όμως αυτό αρκετό για να προκαλέσουν τριχόπτωση, που καθορίζεται από το θύλακά της, που είναι κάτω από το δέρμα.
Τα χαρακτηριστικά μιας τρίχας όπως και το αν θα πέσει ή όχι, καθορίζονται από τον θύλακα της και όχι από την ίδια την τρίχα. Π.χ. ότι χρώμα και αν βάψετε μια τρίχα από μέσα θα εμφανιστεί το πραγματικό της χρώμα.


Τι είναι ο κύκλος της τρίχας;
Η παραγωγή της τρίχας δεν είναι συνεχής αλλά κυκλική. Δηλαδή τα μαλλιά δεν μεγαλώνουν, τα κόβουμε κ.ο.κ. Τη φάση ανάπτυξης (αναγενής φάση) διαδέχεται μέσω ενός μεταβατικού σταδίου (καταγενής φάση), η φάση ηρεμίας και πτώσης της τρίχας (τελογενής φάση) και ο κύκλος συνεχίζεται με την ανάπτυξη νέας τρίχας.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, κατά μέσο, όρο περίπου 100 τρίχες κάθε μέρα απορρίπτονται φυσιολογικά από ένα ανθρώπινο κεφάλι στα πλαίσια της ανανέωσης του τριχωτού της κεφαλής. Αν από τις 100 περίπου τρίχες που πέφτουν αναγεννιόνται περίπου οι 85-90 τότε μπορούμε να μιλάμε για φυσιολογική τριχόπτωση δηλαδή τριχόπτωση η οποία δεν θα επιφέρει και τη σημαντική μείωση του αριθμού των τριχών με αποτέλεσμα την αραίωση.


Όταν λούζομαι ή χτενίζομαι βλέπω πάρα πολλές τρίχες να πέφτουν, πρέπει να ανησυχήσω;
Όχι, κατ' ανάγκη. Στη διάρκεια του λουσίματος, τρίχες από ολόκληρο το σώμα , που ευρίσκονται στην τελογενή τους φάση (βλέπε παραπάνω) πέφτουν. Θα έπεφταν έτσι ή αλλιώς. Το ίδιο ισχύει και για το χτένισμα. Πιθανόν να είναι σημείο παθολογικής τριχόπτωσης, μπορεί όμως να είναι απλά και η φυσιολογική ανανέωση των μαλλιών. Έχετε υπ' όψιν ότι την άνοιξη και το φθινόπωρο η φυσιολογική τριχόπτωση μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, οπότε μέχρι και 100 - 150 τρίχες πέφτουν καθημερινά. Αν υπολογίσετε και το αντίστοιχο μήκος της τρίχας θα οδηγηθείτε σε ένα απογοητευτικό μπαλάκι με μαλλιά, που μπορεί να σας πανικοβάλλει χωρίς λόγο. Μόνο ο ειδικός στο θέμα των μαλλιών μπορεί να κάνει την σωστή διάγνωση και είτε να σας καθησυχάσει είτε να αρχίσει την κατάλληλη αγωγή.


Σε κάποια σημεία του κεφαλιού έχω μικρές τρίχες σαν χνούδι που δεν μεγαλώνουν. Μπορούν να ξαναγίνουν κανονικά μαλλιά;
Όταν η τρίχα ενός θύλακα φθάσει στην τελογενή της φάση και δεν δημιουργηθεί η νέα τρίχα της αναγενούς φάσης, που θα ξαναρχίσει ένα νέο κύκλο, τελικά καταλήγει σε μια λεπτή τρίχα που δεν μεγαλώνει και ο χρόνος ζωής της είναι ένας χρόνος το μέγιστο. Αυτή η κατάσταση όταν παραταθεί για πολύ χρονικό διάστημα, δεν είναι αναστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις. Στη περιοχή που υπήρχαν πριν τρίχες και τώρα δεν υπάρχουν, εσωτερικά δεν παραμένει ο θύλακας της τρίχας. Το σώμα μας δεν συντηρεί όργανα τα οποία δεν λειτουργούν και δεν εξυπηρετούν κάτι.


Τραβάω συνέχεια τα μαλλιά μου για να τα χτενίσω. Μπορεί να μου προκαλέσει κάποιο πρόβλημα;
Ναι, αν παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η συνεχής έλξη των τριχών δημιουργείται η μόνιμη αλωπεκία εξ έλξεως (traction alopecia). Πολύ συχνό φαινόμενο στα άτομα που έχουν για καιρό το στυλ «ράστα» στα μαλλιά τους ή αφαιρούν συνέχεια τρίχες από τα φρύδια τους. Λύση στο θέμα είναι η μεταμόσχευση μαλλιών.


Το ζελέ, ο αφρός, η λακ, η περμανάντ και άλλα προϊόντα χτενίσματος προκαλούν τριχόπτωση;
Όχι. Τα προϊόντα αυτά βοηθούν στο styling των μαλλιών και στη χειρότερη περίπτωση να κάνουν ζημιά στην ίδια την τρίχα - ποτέ στη ρίζα της. Χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή τους, στις περιπτώσεις θεραπείας για την τριχόπτωση καθώς συχνά επαλείφουν το δέρμα και δεν αφήνουν τις θεραπευτικές ουσίες να διεισδύσουν στο δέρμα.


Η τριχόπτωση σχετίζεται με την σεξουαλική δραστηριότητα μου;
Σαφώς όχι. Άλλος ένας μύθος για την τριχόπτωση. Για να εκδηλωθεί η ανδρογενετική αλωπεκία - ανδρικού τύπου τριχόπτωση απαιτούνται ανδρικές ορμόνες και κληρονομική προδιάθεση. Οι φυσιολογικές τιμές ανδρογόνων αρκούν, δεν χρειάζονται ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα. Δυστυχώς οι φαλακροί άνδρες δεν είναι καλύτεροι εραστές ... όπως λένε τα σχετικά ανέκδοτα!!!


Η αναιμία προκαλεί τριχόπτωση;
Βεβαίως. Απαιτείται όμως παρατεταμένη και μεγάλη αναιμία για να σχετιστεί με την τριχόπτωση. Πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει στις Δυτικές κοινωνίες. Είναι συχνό φαινόμενο σε υποσιτιζόμενες χώρες π.χ. Αφρική όπου βλέπουμε παιδιά με πρησμένες κοιλιές από την υπολευκωματιναιμία και γυμνά κεφάλια από την ασιτία, όχι όμως στην Ελλάδα. Διορθώνοντας την αναιμία - πολύ σωστά - δεν αντιμετωπίζουμε την τριχόπτωση. Αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης όμως, η διόρθωση της αναιμίας.

Πόσο συχνό είναι το ορμονικό πρόβλημα στις γυναίκες με τριχόπτωση;
Σπάνιο, κάτω από το 5% των περιπτώσεων. Ορμονικός έλεγχος απαιτείται όταν υπάρχουν και άλλες κλινικές ενδείξεις, π.χ. διαταραχές της περιόδου, που να συνηγορούν σε αυτό. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις απαιτείται ενδοκρινολογική αντιμετώπιση, παράλληλα με την αγωγή της τριχόπτωσης για να υπάρξει αποτέλεσμα.


Συνεχίζετε...